dijous, 28 de juny del 2012

AVÍS. ONADA DE CALOR!


S'amplia les zones d'avís de risc molt alt a tot l'interior i comarques de Girona

Néstor Gómez_ 3cat24.cat_  28/06/2012
L'onada de calor ens acompanyarà fins dissabte amb temperatures inusualment i persistentment altes. La isoterma de referència de calor tòrrid, els 20 ºC a 850hPa, aproximadament 1.500 metres, que envaeix Catalunya i persistirà fins diumenge.Davant d'aquesta situació, d'onada de calor, el Servei Meteorològic de Catalunya ha activat el nivell 2 per calor a més de la meitat del país.

Avisos per dijous i divendres
- Nivell vermell (3)situació meteorològica d'alt risc
    * Totes les comarques de Ponent i Catalunya Central
    * Pallars Jussà
    * Comarques de Girona: Pla de l'Estany, Gironès, Alt Empordà i Baix Empordà. 
- Nivell taronja (2)situació meteorològica de risc: totes les comarques de Catalunya, excepte les de nivell vermell i el litoral i prelitoral des del Baix Camp fins al Maresme.

Com ens afecta
El nivell taronja (2) o situació meteorològica de risc s'activa davant de fenòmens inusuals, on són probables danys o ferits.
El nivell vermell (3) o situació meteorològica d'alt risc s'activa davant de fenòmens excepcionalment intensos. Són probables els danys i els accidents, en alguns casos amb risc per a la vida.

Les fortes calorades produeixen sobre el nostre cos una pèrdua extraordinària de líquids i sals minerals vitals per al nostre organisme. No hidratar-se contínuament ni protegir-se pot desembocar en un cop de calorTots els consells sobre com fer-hi front els trobareu en aquest enllaç. 

Cas de l'onada de calor de juny del 2012

Les temperatures van lentament pujant i això es manifesta a les màximes i també a les mínimes. 
En el cas de les mínimes, si prenem com a referència de nit càlida mínimes de 20 graus o més, trobem de la xarxa d'estació automàtiques del Servei Meteorològic de Catalunya la següent evolució:
Dilluns: 11 estacions
Dimarts: 20 estacions
Dimecres: 37 estacions
Dijous: 82 estacions
Si fem el mateix amb les temperatures màximes i prenem com a referència el nombre d'estacions que han arribat als 35 graus o els han superat , trobem:
Dilluns: 33 estacions
Dimarts: 35 estacions
Dimecres: 40 estacions
El nombre d'estacions, tant a les mínimes com a les màximes, pujarà durant les pròximes jornades i en començarà a baixar el nombre absolut a partir de diumenge.

Les 5 màximes més altes de dimecres:
37.8 graus a Tornabous i Alcarràs
37.7 graus a Aitona
37.6 graus a Oliana
37.7 graus a Lleida

Les 5 màximes més altes de dimarts:

37.6 graus a Mollerussa i Castelldans
37.4 graus a Seròs
37.2 graus a Alcarràs
37.1 graus a Aitona

Les 5 màximes més altes de dilluns:
39.0 graus a Vinebre
38.5 graus a Seròs
38.1 graus a Benissanet
37.9 graus al Masroig
37.6 graus a Torroja del Priorat












Us presentem els mapes de temperatures a 850 hPa (aproximadament 1.500 metres), queserveixen de referència per saber les temperatures que tindrem.

Si ens fixem en la línia de temperatures (isoterma) de 25 graus observem com el dia 20 penetrava cap al Mediterrani: recordeu l'ondada de calor de la setmana passada a Hongria i Croàcia, entre altres països. Cap al dia 22 es va retirar i observeu què fa la isoterma dels 25 ºC els dies 24 i 26 de juny: penetra cap a l'interior d'Espanya. El 28 de juny l'onada de calor marxarà del sud peninsular, però es desplaçarà cap al Mediterrani i persistirà fins el dia 30. De cara al diumenge, 1 de juliol, l'aire tan càlid ens abandonarà.