dimarts, 20 de març del 2012

Per fi pluja!

La setmana passada, concretament divendres, parlava d’un canvi de temps per aquesta setmana i que podria ser important. Aquest canvi vindria originat pel pas d’un sistema frontal atlàntic amb una bossa freda que podria originar una petita baixa mediterrània i injectar-nos vent de llevant i, per tant, pluges.

Finalment, es confirma la creació d’aquesta baixa que ja està deixant pluges persistents a la Comunitat Valenciana i, ahir mateix, es varen originar ruixats a l’interior de Catalunya originats per la bossa freda en alçada i, també, en d’altres punts del país. A més, es remarcable el descens de temperatures i amb aquest descens la neu a cotes relativament baixes (d’uns 800 metres) en diferents punts de l’interior del país.

Però parlem del present. Si observem el següent mapa que representa la situació sinòptica esperada per demà dimecres a les 7 del matí, podem apreciar la baixa davant la costa valenciana injectar-nos vent de llevant.

Situació esperada en superfície per demà dimecres a les 7 hores.

A més, en els dos següents mapes s’aprecia clarament la bossa freda en diferents nivells per demà a les 7 hores del matí.

Situació esperada a 850 hPa (1500m) per demà dimecres a les 7 hores.


Situació esperada a 500 hPa (5500m) per demà dimecres a les 7 hores.


Amb aquesta situació s’espera que a partir de darrera hora d’aquesta tarda les precipitacions comencin a entrar per la costa i al llarg de la nit es vagin estenent arreu del territori català, sent persistents durant tot el dia de demà dimecres. Puntualment, algunes precipitacions poden ser fortes, especialment durant la primera meitat del dia. La neu podrà fer acte de presència per sobre dels 700 metres aquesta nit però ràpidament pujarà la cota fins als 1600 metres a partir de demà a la tarda.

Concretant a TOSSA, les primeres precipitacions començaran a caure a partir de les 18-19 hores d’aquest tarda i al llarg de la nit s’aniran fent continuades i persistents. Serà durant el matí quan puntualment poden ser d’una certa intensitat. Cal remarcar que estarà tot el dia plovent i al llarg de la nit de dimecres a dijous serà quan aniran minvant, deixant de cara a dimecres un temps assolellat.

En l’episodi de pluges es poden acumular registres general entre 30 i 40 litres. En algunes zones del prelitoral es poden superar els 60 mm, puntualment els 80mm en zones de muntanya del prelitoral, Tarragona i serralada transversal. A Tossa es poden recollir fàcilment uns 50 litres.

Anirem seguint l’evolució