dimecres, 13 d’abril del 2011

Tempestes i refrescada

Després de tenir una primera quinzena d’Abril més càlida del normal, al llarg del que queda de setmana les temperatures baixaran i la màniga curta l’haurem de tornar a deixar a l’armari. Això no vol dir que vingui fred, però màximes per sobre dels 20ºC al litoral i de 25ºC a l’interior no es repetiran.

A més, amb aquest canvi de masses d’aire, tindrem demà un dia marcat per les tempestes, el ruixats i alguna calamarsada. I es que la bombolla càlida d’origen Africà que ens ha afectat aquests dies comença a recular cap el sud empesa per una massa freda provinent del nord. Amb aquest xoc de masses d’aire i amb nivells d’inestabilitat a l’atmosfera s’espera que demà els ruixats i les tempestes s’extenguin a tota la meitat nord de Catalunya, algunes d’elles podien ser fortes en zones de l’interior del nord-est. De cara a la tarda, aquestes tempestes podrien arribar a la costa, especialment al Maresme.

Mapa de temperatures a 1500 i 5500 metres d'alçada, on s'aprecia la massa càlida desplaçant-se cap al sud empesa per la massa freda de centre-europa.

Per tant, a Tossa demà s’espera un dia variable, amb creixement de nuvolades al llarg del dia. A partir del migdia, les torres de nuvolades es podran apreciar perfectament cap a l’interior i al llarg de la tarda i al vespre podria haver-hi algun ruixat a Tossa, en principi, no sembla que les tempestes arribin ‘vives’ a Tossa, pel que serien ruixats de les desfetes de les tempestes de l’interior. Malgrat tot, ho anirem seguint demà a la tarda.

Divendres i dissabte més ruixats

Aquesta situació primaveral de ruixats i tempestes de tarda, es repetirien també de cara a divendres i dissabte, però en principi sembla que serien concentrades al Pirineu Oriental i a la serralada transversal, sense afectar el litoral.

Temperatures més baixes

Amb l’entrada d’aquesta massa d’aire més freda, les temperatures baixaran una mica més. Difícilment es passarà dels 20ºC al litoral i dels 25ºC a l’interior. La neu tornarà a aparèixer al Pirineu per sobre dels 1800 metres.