dissabte, 26 de febrer del 2011

Canvi important de temps.

Després d’una setmana marcada per unes temperatures primaverals a partir de demà mateix tindrem un marcat canvi de temps, especialment pel que fa a les temperatures.

A partir d’aquesta propera matinada, una massa freda començarà a entrar a Catalunya i ens acompanyarà al llarg dels propers dies. Amb aquesta entrada freda, aquesta matinada entrarà vent de nord i originarà el que s’anomena rebuf, és a dir, cap a la costa central els vents giren de mar cap a terra aportant humitat i precipitacions, aquest factor, sumat al xoc de masses d’aire (l’actual més càlida amb la freda) podria originar una matinada i matí de demà de ruixats i, fins i tot, d’alguna tempesta.

Model Hirlam. Situació per dilluns 28 a les 13 hores, on s'aprecia l'extensió de la bossa freda a 850 hPa (1500 metres) amb -5ºC sobre la vertical de Barcelona.

Així doncs, per aquesta matinada i al llarg de demà és més que probable que es puguin produir ruixats entre el Cap de Begur i el Cap de Salou. Podrien ser d’una certa intensitat, en forma de tempesta i, fins i tot, deixar alguna calamarsada. La cota de neu baixarà fins a situar-se cap els 800 metres a la Serralada Prelitoral i a totes les cotes al Pirineu. Aquest rebuf pot durà fins a darrera hora de la tarda de diumenge a punts de Barcelona. A partir de dilluns, els temps es farà més estable però el fred de ple hivern s’imposarà arreu. De cara dimecres, dijous i divendres anirem seguint la situació, ja que no es descarta per aquests dies que augmenti l’inestabilitat i es puguin produir ruixats que serien de neu en cotes molt baixes.

Evolució del rebuf a partir de les 3 de la matinada. (model MASS)