dissabte, 12 de desembre del 2009

Esperant.... fred, vent, pluja i neu.

Dijous deia que els amants de la meteorologia portàvem uns dies més atents del normal davant una possible invasió d’aire molt fred amb possibilitat de precipitacions a partir de darrera hora de demà diumenge.

La situació està molt clara en quant a fred i, tot i que la majoria de models indiquen precipitacions moderades i continuades, fins el darrer moment no sabrem exactament l’extensió i la quantitat de precipitació que pot caure. El problema d’aquesta incertesa en el pronòstic és saber l’ubicació final de la borrasca que s’ha de formar just enfront del nostre litoral, quilòmetres més amunt o més a l’est pot fer canviar tot el pronòstic. Malgrat tot, intentaré afinar dins del meu punt de vista i desprès d’analitzar rigorosament un ventall ampli de models al llarg de tota la tarda el que pot passar a Tossa.

Diumenge.

Demà diumenge serà el dia clau per saber exactament com ens acabarà d’afectar tot plegat. Les temperatures es desplomaran (al llarg d’aquesta nit de dissabte ja s’anirà notant el descens). El dia, es presentarà variable, amb més nuvolositat durant la segona meitat del dia. De cara al vespre ja pot caure alguna plugim amb una cota de neu de 500 metres.

Matinada de dilluns i dilluns

Al llarg de la matinada de dilluns serà quan ens començarà a afectar les precipitacions més importants (no s’esperen quantitats molts abundants) i l’aire fred ja haurà entrat amb força. De matinada, al neu aniria desplomant-se dels 500 metres inicials als 200 metres en algunes zones del Massís de ses Cadiretes (zona de Terra Negre- Can Noguera) quan el refredament interior ja sigui notable i origini un “vessament” de l’aire fred cap al litoral, a més, seria de matinada. Al llarg del dilluns, les precipitacions continuarien i la cota de neu s’estabilitzaria entorn els 200-400 metres al llarg de tot el dia. Serien precipitacions de febles a moderades i no estaria tot el dia plovent o nevant.

Atenció al vent de Gregal que bufarà amb ganes. Serà vent de NE però amb un llarg recorregut marítim, per tant, aportarà humitat i energia a les onades, és a dir, que a part del fred, la pluja i la neu, tindrem temporal de mar amb onades entorn els 3-4 (sempre dependrà de l’ubicació final de la baixa).

Dimarts.

Alguns models s’atesten en continuar donant precipitacions, però tret de la matinada, aquestes han d’anar desapareixent, al igual que el vent i el temporal marítim. Això sí, l’ambient fred i de ple hivern continuaria al llarg de tot el dia.

Així doncs, tot i que demà diumenge serà el dia clau per veure on s’ubicarà finalment la baixa i, per tant, si rebrem més o menys precipitacions o, més o menys fred, sembla que estem davant una situació que pot ser recordada al llarg de molts anys i, fins i tot, reproduir-se en molts llibres de meteorologia. Demà, intentarem afinar-ho molt millor.

12 comentaris:

Anònim ha dit...

hi ha tarragona akina cota estara?

meteotossa ha dit...

A Tarragona entorn els 500 metres demà nit i dels 200-400 de cara a dilluns. Més baixa com més cap a l'interior i més alta com més cap a la costa.

Anònim ha dit...

M'agrada molt el teu bloc/g, i tot i que quedo a uns quilòmetres de la costa (Arbúcies) els comentaris que fas em van molt bé. Ara, però, no acabo d'entendre per què la situació d'aquest moment és tan peculiar (disculpa la ignorància). Ho podries explicar una mica?

Anònim ha dit...

a gracies es que soc dun poble de tarragona (vallmoll) que esta a 177 metres. avera si neva

meteotossa ha dit...

Sort anònim.

Xavier,

la situació ve originada per una potent bossa freda provinent de l'est europeu (Rússia) i la formació d'una baixa molt profunda just davant de la costa catalana.
La baixa aportarà vents de recorregut marítim i, per tant, humits que amb la profunda baixa originara precipitacions, en algun punts poden ser importants que amb la combinació del fred, originarà que aquestes precipitacions siguin de neu en cotes baixes. A més, tindrem fort vent de NE i temporal al mar originat per la mateixa baixa que serà la clau de tot, depenent d'on es posicioni finalment tindrem més o menys pluges o més o menys fred.

és a dir, la peculiaritat de la situació és que podem tenir una mena de temporal de llevant amb molt de fred, per tant, amb nevades.

manel ha dit...

soc el de vallmoll ara a les 20:30 estem a 8.8graus

SelvadeTossa ha dit...

El temporal de mar sembla que serà MOLT important. Ahir els models pronòsticaven maregassa per dilluns a la costa brava central, avui apunten arees amb mar brava fins i tot. Els qui tingueu barques a platja enrretireules el més amunt possible!!.. i els qui no, a ajudar a qui calgui i sino cal a disfrutar de l'espectacle de les onades.

manel ha dit...

hola soc el de vallmoll ara a les 11:30 estem a 5.5 graus i esta ploven

manel ha dit...

soc el de vallmoll (que esta a la comarca de lalt camp a 4 km de valls)12:30 ya portem 11 litres a
una temperatura de 6 graus.
dema valrus tindreu oles de mes de 4 metres kina morra, jo mai e vis oles tan grans perk quan ni han a ki tarragona mai anem
ueno explikeu ke pasara dema tossa
vinga dew

Anònim ha dit...

De moment a tossa tenim una temperatura que oscil·la entre els 8 i 9 graus. Dia asolellat amb núvols prims. Durant tota la nit a bufat vent de gregal fort, encara que ara a afluixat la intensitat.
De temporal marítim de moment no gaire.
Suposo tal com diu en Meteotossa, que serà a partir del vespre que la cosa començarà a posar-se divertida.

manel ha dit...

sok el de vallmoll k torna a ploure i estem a 5 graus justos 18:45

Tossenc ha dit...

Finalment, on s'ha posicionat la borrasca? Tindrem tant de mal temps com es predeia?