diumenge, 15 de novembre del 2009

Resum mes d'Octubre

El mes d’octubre a Tossa ha estat una mica més càlid del normal i sec.

Si observem la següent gràfica, representa les temperatures màximes i mínimes diàries al llarg de tot el mes d’Octubre a Tossa. Remarcable les temperatures màximes, sobretot la primera quinzena, amb màximes per sobre dels 22-23ºC. També les mínimes són remarcables la seva “calor”, a excepció del dia 16 on la temperatura va caure a nivells de ple hivern fins els 4,7ºC. Al llarg de tot el mes, podem resumir que aquest Octubre ha estat una mica més calorós del que seria normal.



Pel que fa a les precipitacions, malauradament podem apreciar com un mes més ha plogut per sota de la mitjana. Si la situació no canvia pot ser aquest 2009 a Tossa el més sec des de 1915. Una molt mala noticia i els models no semblen que ens hagin de portar aigua durant els propers dies. Cal tenir present, que el mes d’Octubre és el mes més plujós de tot el litoral mediterrani espanyol, la traducció d’un octubre sec no són bones noticies per aquell any. Veurem com es comporta finals de Novembre i el mes de Desembre que a vegades sol ser plujós.



La següent gràfica, representa l’evolució de les temperatures al llarg del mes d’octubre dels darrers 3 anys, en el primer tenim la temperatura mitjana, la temperatura màxima mitjana i la temperatura mínima mitjana. Si observem les tres columnes del mig, podem apreciar com la temperatura mitjana de les màximes d’aquest 2009 ha estat marcadament més elevada que la dels dos darrers, el mateix passa amb la temperatura mitjana i de molt lleugerament amb la temperatura mitjana de les mínimes.

MIRA EL VIDEO DEL RESUM


El temps 17-11-2009
Cargado por tvtossa. - Mira las noticias más recientes en video.

1 comentari:

SelvadeTossa ha dit...

Gràcies de nou per el resum i les gràfiques.
Si si, aquest octubre ha plogut pero bastant menys del que toca.. En molts vegetals la brotada de tardor està essent molt minsa (deixant de banda els que ja s'han mort i no poden recuperarse es clar) i fer el que fà als fongs ben pocs bolets han aparescut.. Miseria.

Segurament els propers anys tornaran a ser més normals (potser no del tot ja que el Canvi climàtic anirà afectant progresivament poquet a poquet) i tindrem periodes de precipitacions amb nivells per damunt de la mitjana i temperatures més fresques, pero si la anormalitat d'enguany realment s'anés repetint l'any següent i l'altre el nostre paisatge vegetal canviaria radicalment. Els boscos de suros del Massís de Cadiretes s'empobririen de tal mode que acabarien desapareixent i donarien pas a un paisatge de matolls eixarreits com els que de fet son característics es clar, de moltes comarques del sud i sud-est de la península ibèrica o del nord d'àfrica. ..I la Selva de Tossa (per cert, la nostra comarca és la que te un major percentatge de bosc de tot Catalunya) es convertiria en el "desert" de Tossa..

A diferència de "El dia después", film exagerat de ficció nordamericà basat en les conseqüències del Canvi Climàtic ningú (cap director de cinema o de teatre) farà una obra de ficció que sensibilitzi sobre un potencial escenari ambiental futur en l'àmbit tossenc, pero estaria bé que tot i no tenir pelis sensacionalistes així en reflexionem i ens preguntem sobre la nostra responsabilitat, tant colectiva com individual, amb tot plegat.