diumenge, 29 de març del 2009

Conseqüències del vent.

Finalment no ha plogut tant com s’esperava a la nostra vila on s’han recollit un total de 5,3 litres. No així en altres zones de Catalunya, per exemple a Berga han caigut 30 litres, 24 a Guissona, 10 a Girona o 9 a Llagostera.

No obstant, el que si ha estat noticia ha estat la baixada de les temperatures i, sobretot, el vent. Un vent que va arribar a superar els 70 km/h (cop màxim de 77 km/h) i ha fet caure algun arbre a la població.

Per aquesta setmana, s’espera una petita pausa demà dilluns on, fins i tot, es podran obrir grans clarianes. Però a partir de dimarts, la baixa formada a la Mediterrània ens podria tornar a afectar amb més precipitacions, una situació que s’allargaria gairebé fins dijous. Ho anirem seguint.

Conseqüències del vent d’aquesta nit passada, on ha tornat a caure un pi en el Parc infantil de l’Ancora. Per sort, sempre cauen de nit i no s’ha de lamentar danys personals.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Rèquiem per aquest altre pi tombat. De fet, com altres veins seus ja estava tocat per la llevantada del Desembre. Personalment encara no ho he vist pq no estic a Tossa pero demà segurament si.. Bé. En fi; ara serà questió de fer llenya amb ell, o millor convertirlo en adob.

Penso que a Tossa especialment, els efectes de les tramuntanes son un xic diferents dels que es poden donar en d'altres indrets de la costa brava. Quan bufa prou forta, els relleus elevats del Cadiretes, més que representar un obstacle el que fan és incrementar en molt la turbulència del vent, el qual és mou també llavors d'una manera molt més caòtica (i més difícil de predir) on es poden produir efectes venturi de gran intensitat, diferencials de pressió en determinats llocs que acceleren encara més les mol.lècules d'aire, "onades" de vent, convergències de corrents i sinèrgies de més tipus..

A més a més, penso que tampoc és el mateix una tramuntana "típica" de "bon temps" (o no se com expresar-ho) que una altre que no ho sigui tant. M'intento explicar.

Considero com a tramuntana "típica" aquella que en resulta d'una depressió que habitualment s'allunya, tanmateix sense una inestabilitat acusada a les capes mitjes i amb uns diferencials de pressió on les isobares estan bastant juntes i més o menys paraleles desde més al nord del Cap de Creus fins més al sud de la Costa brava.

Altrament considero una tramuntana "diferent" la que es pot donar en una situació amb una inestabilitat atmosfèrica acusada (i per tant amb molt probables moviemnts convectius de l'aire) o amb isobares no homogenies i molt diferentment configurades en diferents nivells. En aquestes situacions els fenòmens locals poden cobrar majors proporcions que els fenòmens atmosfèrics de major escala. Segurament la tramuntana d'aquest dia ha estat més aviat d'aquest segon tipus.
..Mmmm Desconec a quina velocitat de vent es va arribar a Portbou, pero em penso que allà no va ser gaire espectacular. Oi?

Una cosa interesant que dius és:
"Per sort, sempre cauen de nit".

Certament, jo també ho trobo significatiu. Els majors cops de vent si no m'equivoco solen succeir en hores nocturnes. Potser perque de nit les capes d'aire no solen mesclarse tant verticalment i l'aire concentra més facilment els seu moviment en sentit horitzontal, potser també perque és més fred (i xtant dens), etc.. Bé; deixo aquestes hipòtesis per als que ens saben més.

Salut

-Selvadetossa.