divendres, 6 de febrer del 2009

Tempesta d'hivern i nova tongada de fred i...neu?

Les baixes i zones d’inestabilitat que ronden la Península no donen treva. Avui, la pluja ha vingut acompanyada de tempesta, i ha deixat a Tossa un total de 9,4 litres.


Mapa de llamps (SMC) on s'observa el rosari de descàrregues enfornt del litoral del Maresme i també de Tossa.


Aquesta situació d’inestabilitat continuarà durant els dos propers dies, que amb l’arribada d’una llengua freda en alçada i amb humitat en diferents nivells, podríem tenir sorpreses en forma de neu per la zona del Massís de ses Cadiretes, especialment demà a la tarda-vespre-nit. Ho anirem seguint ja que la situació és molt complexa.


Model GFS. Mapa a 500hPa on s'observa l'entrada d'una bossa freda (-32ºC al seu centre) que ens afectarà de ple a partir de demà divendres al vespre. A més, tindrem una ciclogènesis (formació d'una baixa) enfront la costa amb un centre de 990 hPa (baixa profunda). I a més, el pas del front, deixarà humitat en diferents nivells com veiem en el proper mapa d'Humitat a 700 hPa.

Aquesta combinació de pas d'un front, amb entrada sobtada d'aire fred, i amb humitats elevades en diferents nivells, afegint que per la nostra zona no tindrem "ventada" com es veu en el mapa següent (color blanc representa poc vent) es tradueix en temps inestable, i en aquest cas, en ruixats que serien de neu en cotes d'uns 300-400 metres.


Així doncs, divendres serà un dia variable, amb ullades de sol i moltes nuvolades, que es farien més compactes la segona meitat del dia quan podria començar ha haver-hi algunes pluges. La cota de neu aniria baixant progressivament per la nostra zona dels 800 cap els 600 i 400 metres a última hora. En principi poca cosa (entre 0 i 2 cm). No es descarta la formació d'alguna tempesta, si s'arribés a formar allà on descarregués podria fer baixar la cota de neu per sota dels 400 metres i deixar uns pocs centímetres d'acumulació (entre 3 i 6 cm).
On si serà noticia la precipitació, i en aquesta cas, la neu (a part del Pirineu), serà a la zona de l'interior de Tarragona i zona de l'Ebre, on la nevada per sobre dels 700 metres pot ser important de cara a la tarda, i baixar la cota fins els 200 metres. A partir de mitjanit el Mestral faria neteja.
Dissabte, s'espera que sigui un dia bàsicament assolellat, amb vent als dos extrems de la Comunitat Catalana. Notarem que continuem a l'hivern i no es descarta algun ruixat amb tempesta cap el nord-est localment amb calamarsa i amb neu per sobre dels 400 metres. Serien coses molt aïllades. Al Pirineu la nevada s'intensificaria a totes les cotes, més importants a la cara nord.
En fi, ho anirem seguint.