dimarts, 23 de setembre del 2008

On són les pluges?

Aquests darrers dies, em estat anunciant l’arribada de pluges importants que podrien arribar a la nostra localitat.

Finalment, tot i que les pluges si que han caigut de forma important en molts punts, a casa nostra no em vist, fins ara, ni una gota. I dic fins ara, perquè la situació d’inestabilitat continuarà tot el que queda de setmana, tot i que a la nostra vila, d’aigua més aviat en caurà poqueta, almenys vist des d’avui. Tot i que alguns models continuen marcant pluges a Tossa, la ubicació final de la inestabilitat ens portarà molts núvols i alguna precipitació dispersa a primeres hores del matí i durant la tarda i matinada de dimecres. En fi, nosaltres, ara per ara, traurem molt poca rendibilitat a aquesta situació. Fins i tot, entrarà tramuntana agregalada amb algun cop moderat, que mantindrà una sensació de fredor un xic acusada i podria donar lloc a alguna clariana tranistòria. El temps de platja ha dit adéu.

La culpa de tot plegat, ho té la baixa que dies enrere es trobava enfront de les costes portugueses, que ha anat allargant el seu radi d’acció per tota la península creant una petita baixa enfront la costa valenciana. A la vegada, s’ha creat una àrea d’inestabilitat que correspon a la influència del recorregut de la baixa atlàntica, que es quedarà estancada, basculant de sud a nord i donant lloc a precipitacions en diferent punts de la conca mediterrània, en principi concentrades en la Comunitat Valenciana i sud de la Catalana. Aquesta situació continuarà fins a finals de setmana.

Aquestes situacions d’inestabilitat mediterrània són com jugar a la loteria. Les basculacions que realitzen les baixes sobre el nostre mar, juguen moltes males passades per fer les prediccions, potser pot sonar a excusa, però realment, és gairebé ciència ficció realitzar un pronòstic acurat i amb una fiabilitat d’encert elevat. La recomanació, anar seguint dia a dia les prediccions i l’evolució de la zona d’inestabilitat ubicada en les nostres latituds. Aquest dies, cada sortida dels models és un món i si els comparem entre uns i altres, varien com de la nit al dia...


Podem apreciar, en els diferents models de precipitació esperada a les 18 hores d’avui dimarts, com tots ells varien en quantitat i, fins i tot, alguns indiquen que no hi haurà precipitació, quan uns altres indiquen que sí.

Model GFS.

Model MASS


Model MM5.


Model UKMO.