dimarts, 9 de setembre del 2008

Adéu Estiu....

Els models porten molts dies ballant, però de mica en mica, es va intuint que l’estiu s’acaba i arriba la tardor. Les peces comencen a moure’s en bona direcció.

La basculació de les altes pressions cap a latituds més altes, ubicant-se un anticicló potent al nord d’Europa, amb el seu centre per la zona del Mar de Barentz, originarà un efecte barrera per a les baixes pressions. És a dir, les baixes o borrasques fredes provinents de l’atlàntic i el cercle polar àrtic, que es desplacen cap a l’est, es toparan amb unes altes pressions ben posicionades i fermes, obligant aquestes a baixar de latitud i, per tant, és més probable que ens puguin arribar zones d’inestabilitat i fronts que podrien deixar precipitacions.

Tot això, és una hipòtesis segons es van veient l’evolució dels models aquests darrers dies, no obstant, que ens pugui arribar més o menys precipitació encara és una incògnita, fins i tot, per d’aquí tres dies vista.

Vist des d’avui, durant el dimarts 9, la formació d’una baixa al SW, originarà una corrent de sud a casa nostra, més humida, que amb inestabilitat marcada en tota la conca mediterrània, i amb una certa humitat en diferents nivells, els ruixats i, fins i tot, alguna tempesta, es podria formar al llarg de tot dimarts, especialment de cara a la tarda i més probable en zones de muntanya i a l’interior, també es produirà algun ruixat en zones del litoral, degut a nuvolades que arribarien del sud. És una situació bastant complexa.

Model GFS. Situació prevista per dimarts 11 a les 12 hores. Podem observar la ubicació d'altes pressions al nord d'Europa i el típic anticicló a l'atlàntic. Entre mig, es crea un passadís, idoni per a que les borrasques arribin a casa nostra de forma activa, així com també, les bosses fredes i les DANA's, més conegudes com a "Gota Fría". A veure com evoluciona, que a mitjans de mes la cosa sembla interessant.


El següents dies vindrien marcat per la variabilitat, a l’espera que a última hora del dia 11 ens creui un front, que vindria acompanyat per una línia de tempestes que escombraria el Principat d’oest a est. Tot i que per aquests dies els models ja ballen molt, i s’haurà d’anar seguint cada actualització dels models, ja que encara no es sap la ubicació final de la bossa freda o DANA.


El que sí està clar, és que l’estiu ja l’hem deixat enrere, i l’ubicació de l’anticicló al nord d’Europa, deixarà un passadís idoni per a que les baixes i aires més freds ens visiti al llarg d’aquest mes...

A veure que passa finalment.

Per ara, ja comencem a tenir avisos interessants.... A veure que passa a partir d’última hora del dia 11.

2 comentaris:

Daavol ha dit...

Ya he puesto las fotos.

Anònim ha dit...

Quin temps tindrem per la Triatló, aquest proper dissabte?

Salut Meteotossa!!!