dissabte, 23 d’agost del 2008

Tempestes severes d'Agost

Com vaig anunciar dijous, el pas d’un front fred amb àrees d’inestabilitat marcades, originaria una sèrie de tempestes, que algunes d’elles podien ser severes. Finalment, la situació ha estat espectacular i, en alguns moments, esgarrifosa. En algunes zones del Pirineu gironí s’han superat els 100 litres i puntualment els 200! El desbordament de rieres i rierols i algun aiguat ha estat noticia en algunes zones, especialment zona Garrotxa – Ripollès - Osona - Berguedà.

El festival elèctric ha estat de primera categoria a tot Catalunya. En altres zones d’Espanya, com a Aragó o al nord de la Comunitat Valenciana les tempestes s’han fet sentir de valent.

Mapa de llamps. Podem apreciar el gran nombre de llamps caiguts en terres catalanes.

En alguns punts, aquestes tempestes s’han mostrat molt severes, amb calamarsades, forts vents i, fins i tot, algun cap de fibló (no hi ha constància que hagin tocat terra o mar).

Durant el matí, ja s’han produït alguns ruixats per les comarques gironines, que a partir de migdia s’han generalitzat en tot el Pirineu i Pre-Pirineu oriental, a la vegada que arribaven per les zones de l’Ebre. A partir del vespre ha estat quan les tempestes s’han decidit escombrar el Principat d’oest a est a la vegada que es formava un "tren" convectiu de tempestes fortes en forma de linia de turbonada, possiblement es podria tracar d'un petit Sistema Convectiu.

En l’animació del radar, podem apreciar com les tempestes han entrat per l’oest a la vegada que es formaven nous nuclis convectius arreu de Catalunya i continuaven estàtiques les del Pirineu de Girona.

A Tossa de Mar, han caigut entre 14 i 17 litres (Segons pluviòmetre homologat 15 litres), depenent de la zona i del pluviòmetre. La temperatura ha experimentat una davallada, sobretot la mínima.

Durant els propers dies, el temps es mostrarà inestable, típic de finals d’agost. Les nuvolades seran presents i produiran ruixats i tempestes de tarda que localment serien moderades. Aquests ruixats serien més probables al prelitoral i interior del nord-est. Podrien arribar a Tossa de cara al vespre en forma de ruixats irregulars. En conjunt poca cosa.

No obstant, s’haurà d’anar seguint, ja que alguns models mostren una certa inestabilitat més acusada a partir de diumenge.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Realment una tempesta bestial!

I les teves prediccions i resums són genials! Per treure's el barret.

Una abraçada meteotossa!

Temps Palamós ha dit...

Bon seguiment de la situació ,meteotossa.
Gràcies per l´enllaç de "tormentasyrayos"és molt interessant,ja el tinc posat a favorits.
Salut !!

Jordi Pamplona ha dit...

Amic, ja torno a ser per aqui!!!
Quina tempesta més bestial eh?UFFFFFFFF!!!
Una abraçada!!