dijous, 8 de maig del 2008

VA DE DEBÓ!

Ja portàvem dies anunciant-ho, i els models ho continuen indicant: LLE-VAN-TA-DA!!! I no una llevantada qualsevol, sinó una de primera classe, vent de llevant humit, amb una petita bossa d'aire feda en alçada a l'oest de la Península amb aire humit en totes les capes de la troposfera, tot això, associat a una baixa d'origen subtropical que formarà una baixa mediterrànea amb reflex en alçada i alimentada pel vent humit de llevant i aire fred d'origen polar que s'escolarà pel nord-oest peninsular. Tot plegat, una bomba meteorològica que tot just comença a fer-se notar al sud de la Península i que en les properes hores i, sobretot, a partir de divendres tarda es farà notar i de valent a tot Catalunya, amb precipitacions generalitzades, abundants i intenses.

Les quantitats en punts de la meitat est podrien superar els 100 litres ben fàcilment. A més, el temporal de mar serà més que considerable, amb un onatge que podrà superar els 3 metres d'alçada a la mateixa línia de la costa de cara a dissabte.

Tot i que no es pot saber exactament quines zones seran on plourà més fins unes hores abans (les baixes mediterrànies són molt inestables i basculants i fins l'últim moment no es sap quines zones seran les més afectades o, millor dit, les més premiades), el que està clar és que la pluja està assegurada i que aquesta serà generosa.

Un altre punt que haurem de seguir, serà els possibles aiguats que puguin haver-hi. Aquestes situacions, acostumen a ocasionar riuades i inundacions considerables en tot el llevant espanyol i, per tant, a casa nostra. Així, que millor seguir les informacions, no aparcar el cotxe en torrents i rieres (sobretot zona del maresme) ni creuar-les durant l’episodi, tampoc passejar per la zona costera degut el fort onatge, és a dir, com és cap de setmana, millor quedar-s’hi a casa.

MODEL MM5. Precipitació màxima esperada pel divendres entres les 15 i 18h. Amb acumulacions a ka nostra vila superiors als 50 litres.


MODEL GFS. Model Global de precipitació i pressió en superfície esperat per dissabte a les 18 hores. S'aprecia el centre de la baixa davant la costa de Castelló i Tarragona. Indicant precipitacions de fins a 30 litres en 6 hores.


Model d'onatge esperat pel divendres a les 12 hores. Amb una alçada significant de les ones de més de 2 metres en la costa tarragonina i barcelonina. De cara a la nit, les ones arribarien als 3 metres en tot el litoral català, especilament, al nord de cara a dissabte.