diumenge, 4 de maig del 2008

DEMÀ, DIA D'INCÒGNITA....

El pas d'un petit sistema frontal, amb força humitat en les capes baixes, podria originar demà un dia de ruixats i, d'alguna tempesta, a la meitat nord, i alguns punts del pre-litoral.
Realment, és un pronòstic bastant complicat, avui mateix, sense anar més lluny, s'han format ruixats de calor a la zona pirenaica que han arribat als 18,4 litres a Malniu.
Observant diversos moldels, ens indica aquesta possibilitat de ruixats per demà, sense que hi hagi una clara situació sinóptica o d'inestabilitat perqué es puguin produir, només el pas d'un petit sistema frontal sense reflex en alçada i humitat a les capes baixes.
Tot plegat, una gran incertesa el que pugui passar demà, tot i que sembla indicar que els ruixats i, fins i tot, les tempestes es produirien a la zona de muntanya de la meitat nord de Catalunya, i en alguns punts del prelitoral.


Model HIRLAM. Previsió per a les 18h. Indica precipitacions de fins a 20 litres en zones del Pirineu Oriental i entre 5 i 10 litres a la major part de la meitat nord i alguns punts de l'oest de Catalunya entre les 12 i les 18 hores de demà.

Model GFS. Previsió per a les 18h. Aquest model, un dels més utilitzats per realitzar els pronòstics, assenyala que les precipitacions serien més extenses però més dèbils amb acumulacions minses. Aquesta vegada penso que aquest model fallarà i es quedarà curt en quan acumulació i no pas en extensió de les pluges.


Model DWD. Humitat esperada a 3000 metres d'alçada per demà a les 12 h, el qual indica que conjuntament amb la calor es el que donaria pas a un dia de ruixats i alguna tempesta.

Model GFS. A part de demà dilluns, per dimarts a la tarda, es podrien originar ruixats que podien ser importants en alguns punts del nord-est i acumular quantitats properes als 20 litres.

EVOLUCIÓ DE LES PRECIPITACIONS PER LES PROPERES 24 HORES A CATALUNYA






Pel que fa a la nostra localitat (TOSSA DE MAR), no s'espera precipitacions, com a molt, algun ruixats residual a últimes hores de la tarda originat per la desfeta dels ruixats de l'interior. A veure com acaba evolcuionant tot plegat.